пʼятниця, 17 травня 2019 р.

Про нас пишуть...

Допис в газеті "Подільське слово" за 17 травня 2019 р.


Апостол моря

Останній оплот спротиву
26 березня 2014 року в Криму був захоплений останній український корабель. Для цього росіяни задіяли два бойові вертольоти Мі-35 та три катери. Під час штурму були пошкоджені механізми управління, судно відтягнули до причалу. Наступного дня екіпаж зійшов на берег і відправився на материкову Україну, останнім з корабля зійшов командир Юрій Федаш, після чого з тральщика прибрали українську символіку. На цьому завершилась епопея з захоплення українського флоту в Криму, а також блокада Південної військово-морської бази України на озері Донузлав.
27 березня 2014 року командиру тральщика «Черкаси» Юрію Федашу було присвоєно звання почесного громадянина міста Черкаси, а 24 серпня вручено орден Данила Галицького. 4 квітня екіпаж тральщика «Черкаси» у центрі однойменного міста вітали, як героїв.

Тримаю в руках книгу Ольги Урманець «Юрій Федаш — командир морського тральщика «Черкаси». Під час її презентації парох смт Великі Бірки о.Іван Яцик назвав мужнього моряка Юрія Федаша апостолом моря. Адже він своїм прикладом показав, як треба вірно служити Батьківщині, як не посоромити честі українського моряка, офіцера. Цим викликав повагу ворогів та надихнув своїх співвітчизників. Нині капітан ІІ рангу ВМС України працює начальником організаційно-планового відділу управління бойової підготовки у Головному штабі ВМС України. Юрій Федаш має славу, визнання, нагороди, але залишається скромною людиною і планує ще багато зробити корисного для своєї держави.
На презентацію книжки про нашого славного земляка у Великі Бірки прибуло багато гостей, серед яких — заступник міського голови Леонід Бицюра, голова Тернопільської РДА Олександр Похилий, голова районної ради Андрій Галайко, селищний голова Роман Мацелюх, директор Тернопільського обласного комунального інституту післядипломної педагогічної освіти, науковий редактор книжки «Юрій Федаш — командир морського тральщика «Черкаси» Олександр Петровський, начальник управління сім’ї та молоді ОДА Ігор Чорний, начальник відділу молоді та спорту РДА Ганна Галич, депутат Тернопільської міської ради, волонтер Тарас Білан, прес-офіцер 44 окремої артилерійської бригади Юрій Кульпа, Почесний консул Угорщини у Тернополі, президент благодійного фонду «Подоляни» Тетяна Чубак, директор видавництва «Богдан» Богдан Будний, начальник відділу освіти РДА Василь Цаль, режисер фільму «Черкаси» Тимур Ященко, педагоги, бібліотекарі району, гімназисти селища Великі Бірки, родина Юрія Федаша та інші численні гості.
Відмінник освіти України, методист вищої категорії Великобірківського будинку творчості школяра Ольга Урманець розповіла про роботу над книжкою. «Ця праця була для мене дуже відповідальною, — сказала Ольга Дмитрівна, — адже книга оповідає про реальні сторінки новітньої історії України, про мужність, незламність і вірність своєму народові та державі. Книга об’єднала навколо себе людей, які прагнуть залишити наступному поколінню якомога більше документальних матеріалів про події, свідками яких ми є, про еліту українського народу. Вона розповідає про дитячі роки Юрія Федаша, про його подальшу долю як українського моряка, офіцера, громадянина. Першим поштовхом для збору матеріалів про нашого славного земляка став обласний проект учнівської молоді «Книга звитяги героїв», метою якого було збереження пам’яті про тих людей, які не зрадили присязі на вірність Україні, вшанування героїв, дослідження життєвого та бойового шляху борців за волю України початку ХХІ століття».
У ході презентації звучали патріотичні пісні у виконанні учасників художньої самодіяльності смт Великі Бірки, демонстрували документальний фільм «Вільні серед зради».
«Героїзм і сила духу наших військовослужбовців — предмет гордості всього українського народу. Наш святий обов’язок — пам’ятати про подвиг сучасних героїв і зробити все від нас залежне, щоб Україна стала заможною та успішною і відбулась як незалежна і соборна держава, — сказав голова Тернопільської РДА Олександр Похилий. — Сучасна українська молодь, яка виросла за часів незалежності України, довела під час Революції Гідності, АТО-ООС, у мирному житті своє нестримне бажання бути вільною нацією, яка має гідність і честь».
Голова Тернопільської районної ради Андрій Галайко наголосив, що книга про Юрія Федаша буде у кожній сільській бібліотеці району, кожній школі. На прикладі подвигу відважного українського офіцера виховуватимуться наші юні патріоти.
На заході виступив морський офіцер, капітан ІІ рангу ВМС ЗС України Юрій Федаш. Він був щиро зворушений увагою, подякував Ользі Урманець за книгу та наголосив, що розцінює це як мотив працювати і зробити більше для України як військовий офіцер, громадянин.
У залі було оформлено виставку з унікальними реліквіями тральщика «Черкаси» та фотоматеріалами. Зустріч пройшла у теплій атмосфері. Усім хотілось отримати автограф славного моряка, сфотографуватися з ним, доторкнутись до живої новітньої історії України.
Галина ЮРСА – ТРР «Джерело».
Фото автора.

Немає коментарів:

Дописати коментар